Help, ik ben een millennial en studeer af…

Help, ik ben een millennial en studeer af…

Pop de champagne en gooi dat rechthoekig hoedje in de lucht, want je bent afgestudeerd. De volgende stap in je leven is de zoektocht naar een job. Er is echter een probleem: je bent een millennial, die volgens de clichés vreselijk ongeduldig is, niet kan leven zonder zijn smartphone, torenhoge verwachtingen heeft en te veel jobs heeft om uit te kiezen. Hoe weerleg je dit (al of niet terechte) beeld van je generatie?

1. Riketik op de telefoon

De millennial gebruikt zijn smartphone bij het ontbijt, op de bus, in de auto, op de fiets, bij het avondeten en vlak voor het slapengaan. Het loopt de spuigaten uit. En geef toe, tijdens de werkuren zal die verslaving niet minder zijn, of je nu op kantoor, een werf, in een vliegtuig of een boorplatform in de Atlantische Oceaan aan de slag gaat. Toch is het van levensbelang om zoveel mogelijk zelfbehoud aan de dag te leggen en je telefoon zo lang mogelijk onaangeroerd te laten. Want een goeie eerste indruk is key en die maak je alleen als je aandacht volledig op je werk gericht is, en niet op een one hour Vine-compilatie. Je smartphone stilzetten is alvast een goed begin. Alle afleidende apps on hold zetten is nog beter. De telefoon ondersteboven vasttapen aan je elleboog zodat je de gekste manoeuvres moet uitoefenen om een berichtje te sturen, is dan weer wat drastisch, maar hey, als het maar werkt.

2. Ongeduld is geen mooie deugd

De verwachtingen liggen aan de hoge kant, zeker na jaren stevig studeren. Een goedbetaalde en uitdagende job met een knappe salariswagen, het mooiste appartement en een duurzame, stabiele liefdesrelatie die weinig moeite vergt om te onderhouden, is toch niet te veel gevraagd dan? Laat je niet vangen, ook met een aantal masters op zak is het vaak beginnen aan de voet van de carrièreberg. Je hebt bovendien genoeg shitty studentenjobs uitgevoerd om te weten waar de plaats van ‘het groentje’ is. De weg is vol hindernissen, maar niet getreurd, je geraakt er wel. Althans, over een jaar of tien of zo. Stel je constructief en onthoud wat grootmoe altijd zei: “Wie niet te veel verwacht, kan alleen maar positief verrast worden.”

3. Tienduizend jobs om uit te kiezen

Mogelijkheden hebben is leuk, maar te veel is te veel. Met keuzestress kampen veel van onze generatiegenoten. Ga ik werken of niet? Welke job zou het beste bij mij passen? Of is een stage een beter idee? Maar nu is het toch wel echt de moment voor die wereldreis of dat vrijwilligerswerk in Timboektoe. Je zou er hopeloos van worden. Anderzijds valt keuzestress te verkiezen boven een toekomst die volledig voor je is uitgestippeld. Beter dan van de moetens de kruidenierszaak van je ouders openhouden, toch? Enerzijds is het een goed idee om rustig uit te zoeken en te selecteren wat je graag wil doen. Anderzijds is het niet verkeerd om batshit crazy te gaan en het lot te laten bepalen voor welke job je moet solliciteren, door verschillende sectoren op een papiertje te schrijven, die in een hoed te stoppen en een onschuldige hand te laten beslissen. Hoe het ook zij, het leven is lang en veranderen kan altijd, dus maak je niet te veel zorgen en ga ervoor.

Nog interessante nieuwsberichten