Annuleren
Zoeken
×
  • Geen resultaten

    We konden voor de zoekopdracht geen resultaten vinden.

  • Aan het zoeken

    De resultaten voor de zoekopdracht worden verzameld.

Kenza

Nieuws

Doctoraatsstudente Kenza weet hoe je moet studeren

Kenza (23) heeft met grote onderscheiding haar master in Communicatiewetenschappen: mediastudies behaald en is momenteel bezig met haar doctoraatsonderzoek in de journalistiek. Met andere woorden: een echte superstudente. Heb jij last van examenstress? Maak je dan nog niet teveel zorgen, want Kenza heeft een aantal handige tips voor je.  

Kenza is altijd al een bezige bij geweest. Zo zat ze tijdens haar studententijd in het praesidium van een studentenclub en was ze elke zondag op de Chiro te vinden. Maar ondanks haar drukke leventje haalde ze eigenlijk altijd goede punten. Dit kwam vooral doordat ze erg hard werkte en ambitieus is, maar ook omdat ze haar studie heel erg leuk vond. "Ik denk dat dat een voorwaarde is om hoge punten te kunnen halen. Dat je echt interesse hebt in hetgeen dat je studeert." Zelf heeft ze dit aan den lijve ondervonden; de journalistieke vakken waren haar favoriete vakken. "En mijn punten voor de journalistieke vakken staken er ook echt bovenuit." 

Gedisciplineerd als ze is, heeft Kenza een heus stappenplan voor studenten die in januari hun gevreesde examens moeten afleggen. En haar eerste stap, dat is naar de les gaan. "Een eerste stap in mijn studieproces was dat ik vaak en consequent naar de les ging, dat vond ik echt super belangrijk. Zo heb je de informatie al een eerste keer verwerkt en op een verstaanbare manier uitgelegd gekregen." En na de les? Bijhouden! "Na elke les duidde ik in mijn handboeken aan waar we gebleven waren, onderlijnde ik waarop de focus werd gelegd in de lessen, enzovoort. Dat was een tweede stap in de voorbereiding naar januari-examens."

Een derde stap in het leerproces is op tijd beginnen met plannen, zegt Kenza. Maak voor een vak waar je in januari weinig studiedagen voor hebt, of dat je heel lastig vindt, tijd vrij in de kerstvakantie. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je genoeg tijd inplant per vak, want het scheelt al een hoop stress als je weet dat je je zaakjes goed op orde hebt. "Voor een vak zoals statistiek, waar ik veel minder snel mee weg was, trok ik een week uit. Ik wist dat ik die tijd daadwerkelijk nodig zou hebben om het uiteindelijk écht goed te begrijpen." En dat je je leerstof ook echt goed begrijpt, is cruciaal. "Want gewoon reproduceren zonder iets daadwerkelijk te snappen helpt je niet echt vooruit."

Helaas gaat niet bij iedereen het zich strikt aan de planning houden van een leien dakje. Steekt bij jou regelmatig je uitstelgedrag de kop op? Zorg er dan vooral voor dat je een beetje extra tijd inplant. "Ik calculeerde ook altijd een zekere marge in, een dag extra voor als ik niet op tijd klaar zou geraken met dat vak. Dan heb je altijd nog een back-up dag!" En dat is handig voor als jouw streefdoelen nét niet helemaal realistisch waren. 

Natuurlijk heeft elke student zijn eigen manier van studeren. Sommige studenten maken graag hun eigen samenvatting, andere studenten gebruiken graag samenvattingen van studiegenoten. Maar met dat laatste moet je oppassen, zegt Kenza. "Zorg er wel voor dat je samenvattingen afkomstig zijn van betrouwbare studiegenoten en kijk er altijd met argwaan naar. Gebruik je eigen notities om de samenvatting aan te vullen of in twijfel te trekken." Zelf maakte ze ook altijd samenvattingen, maar stopte hier niet veel energie in. "In een kort schema schreef ik de belangrijkste punten op. Maar dat was puur iets voor mezelf." 

De blokperiode is waarschijnlijk de minst favoriete periode van elke student. Elke dag studeren, weinig tijd voor leuke activiteiten en veel last van stress. Daarom is het erg belangrijk om toch regelmatig die paar uurtjes ontspanning te pakken. En dat vindt Kenza ook. "Ik vind het sociale component heel erg belangrijk tijdens de examens. Je moet echt voldoende ontspanning inplannen." Kenza keek bijvoorbeeld graag nog eens een avondje TV of ging eens iets drinken met vriendinnen. "Je hoeft geen kluizenaar te zijn tijdens de examens." 

Tot slot wil Kenza nog meegeven dat haar studiemethode niet per se de waarheid in pacht heeft. "Een studiemethode is heel persoonlijk. Je moet vooral zien wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt."