Annuleren
Zoeken
×
 • Geen resultaten

  We konden voor de zoekopdracht geen resultaten vinden.

 • Aan het zoeken

  De resultaten voor de zoekopdracht worden verzameld.

Evenementen

Hier kan je wekelijks de leukste events van Antwerpen terugvinden.

Jouw evenement delen? Dat kan!

Filter evenementen

Waar

Wanneer

Wat?

Cultuurcheques

 • Gedeelde Smart

  • Muziek

  Het begrip smartlap zoals we het tot nu toe kennen, wordt sinds mensenheugenis geclaimd door Zangeressen Zonder Naam, André Hazessen en al die andere Johnny Hoezen van deze wereld of momenteel door hun iets minder getalenteerde volgelingen. ‘Gedeelde Smart’ wil bewijzen dat het genre veel breder gaat dan dat.

  Wist u dat Kees van Kooten en Wim De Bie, Guido Belcanto en Wim T. Schippers heerlijke levensliederen hebben geschreven ?
  Ook Wannes Van De Velde, Jan De Wilde en zelfs Kamagurka (zelfverklaard smartlapliefhebber) beheersen het lied des levens in hoge mate. En, we beloven het je, er wachten nog andere fijne verrassingen.

  Geruggensteund door een schitterend trio muzikanten dat zelf al menig levenslied inspeelde en menige schlagerzanger mocht bedienen, zullen Jan De Smet (De Nieuwe Snaar), Lien Van de Kelder en Pieter-Jan De Smet (de Piepkes) je laten proeven van wat er zich in de marge van het leven afspeelt.
  Niet onbelangrijk: wij garanderen je een polonaiseloze avond !

  • 27/04/2017 14:00

  cc Merksem

  GATE15 admin

  Meer lezen
 • YODOK III + BARST + A-SUN AMISSA

  • Muziek

  Yodok III

  Yodok III is een samenwerking tussen de Noorse drummer Tomas Järmyr (Barchan, Zu), de Zweedse tubaspeler Kristoffer Lo (Trondheim Jazz Orchestra ) en de Antwerpse drone-goeroe Dirk Serries (vidnaObmana, Microphonics, Fear Falls Burning), drie exponenten van de moderne, vooruitstrevende en experimentele muziek. Bij Yodok III blijven ze alledrie herkenbaar aan hun eigen inbreng, maar worden ze door de andere twee continu muzikaal uitgedaagd. Het is in de eerste plaats een studie in ambient drone, maar ook elementen van genres zo divers als jazz, rock en klassieke muziek spelen een rol in hun heerlijk lange geluidssculpturen.

  Barst

  "Post. Ambient. Drone. Noise. Experimental. Soundscape. Epic. Instrumental. Shoegaze.", zo staat te lezen op het Facebookprofiel van Barst. Het zijn de genres en invloeden waarmee de man achter dit project - Bart Desmet - aan de slag gaat om te komen tot de epische muziekstukken die te horen zijn op het fenomenale debuut 'The Western Lands'. De titel is niet toevallig een verwijzing naar William S. Burroughs, één van de bekendste schrijvers van de Beat Generation die bekend staat voor zijn cut-up techniek en het creëren van oncomfortabele nachtmerrieachtige landschappen. De link naar de muziek van Barst is dan ook snel gelegd. Klaar voor een huiveringwekkende en hallucinerende trip?

  • 27/04/2017 19:30

  Trix

  GATE15 admin

  Meer lezen
 • Für Gross und Klein

  • Muziek

  "Geraffineerd en vol humor, groots en meeslepend, geweldige kleuren, hoog speelpeil, met durf en smaak" zijn enkele adjectieven uit de recensies over 'Für Groß und Klein', de laatste cd (Warner Classics) van het duo Callot-Blondeel. De Standaard vat samen: "Een plaat die u niet gemist mag hebben."

  • 27/04/2017 20:00

  Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen

  GATE15 admin

  Meer lezen
 • Vigilant

  • Muziek

  Monza- en Noordkaapopperhoofd Stijn Meuris zit niet stil. Nadat hij de staat van de wereld ongenadig fileerde tijdens de succesvolle eindejaarsconference Tirade krijgen we nu met Vigilant opnieuw de muzikale Meuris op de planken. De stijl is anders, maar de thematiek blijft hetzelfde: Stijn kijkt met zijn bijzonder kritische blik naar de wereld, en dat zal u geweten hebben. Eerste single Bimbo Van Het Jaar draait al weken in hoogste rotatie mee op de radio, en met Oud Links, In De Rij Voor Soep en Vagebond heeft Vigilant nog een hoop andere muzikale uppercuts in petto. Vigilant aait en bijt, bekijkt en becommentarieert, amuseert en doet ongemakkelijk schuifelen. Durft u het aan?

  • 27/04/2017 20:30

  De Roma

  GATE15 admin

  Meer lezen
 • Een tijdelijk toekomsteninstituut

  • Expo

  Tijdens het voorjaar en de zomer van 2017 presenteert het M HKA een tentoonstelling die 'meer dan een tentoonstelling' wil zijn. Een tijdelijk toekomsteninstituut vormt het museum om tot een laboratorium of werkatelier dat twee contexten – die bepaalde aspecten met elkaar gemeen hebben – samenbrengt: kunst en toekomststudies.

  Het initiële idee van de organisatoren, M HKA's senior curator Anders Kreuger en de Antwerpse professionele futuriste Maya Van Leemput, bestond uit het vergelijken van elkaars speculatieve domeinen. Misschien zijn het disciplines, misschien ook niet. Hoe verhouden kunst en toekomststudies zich tot werkelijke kennis? In de kunst wordt het concept en de praktijk van de wetenschap altijd betwist: soms ondergewaardeerd, soms overschat, vaak in conflict met denken en voelen. In toekomststudies is het gewenste kennisobject – de verschillende toekomsten die misschien zouden kunnen bestaan – per definitie altijd afwezig, omdat het nog niet bestaat.

  Omdat we de museale presentatievorm in vraag willen stellen, dachten we dat het plezierig en slim zou zijn om zowel kunstenaars als professionele futuristen uit te nodigen (uit deelgebieden zoals alternatieve toekomststudie, design-toekomststudie, postnormale toekomststudie en technologie-toekomststudie) om gedurende een paar maanden bij te dragen tot, en deel te nemen aan, een gemeenschappelijk project. Vandaar de titel: Een tijdelijk toekomsteninstituut.

  Vanuit curatorieel oogpunt is het interessant om mogelijke toekomsten als thema van een tentoonstelling te nemen, en over de toekomst van het tentoonstellingmaken zelf na te denken. Vanuit een toekomstperspectief is het interessant om te zien hoe kunstenaars beelden van mogelijke toekomsten kunnen creëren en overbrengen, en de betekenissen en methoden van de toekomststudie op zich in vraag stellen.

  Als ordenend principe voor de tentoonstelling besloten we om gebruik te maken van een benadering die haar oorsprong vind in de Manoa School of Future Studies van de Universiteit van Hawaï in Honolulu. Sinds de late jaren 1960 werkt professor James Dator aan een analytisch en scenario-ontwikkelingsmodel, de 'vier toekomsten'.

  Alle medewerkers van Een tijdelijk toekomsteninstituut worden gevraagd rond een van de vier thema's te werken: voortzetting (of aanhoudende groei), ineenstorting (als concept op zich, maar ook als een mogelijk begin van iets nieuws), discipline (hetzij van bovenaf, zoals in autoritaire samenlevingen, of van onderen uit, zoals bij activistische bewegingen) en transformatie (met bijzondere aandacht voor de mogelijke toekomstige rol van kunstmatige intelligentie).

  Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat elk toekomstscenario door ten minste een kunstenaar en een niet-kunstenaar wordt behandeld. De tentoonstelling wordt daarom ook georganiseerd in afzonderlijke eenheden, met daarrond een door kunstenaar Alexander Lee (1974, Frans-Polynesië) speciaal in opdracht gebouwde set.

  De uitgenodigde kunstenaars zijn Nina Roos (1956, Finland) en Darius Žiūra (1968, Litouwen) voor 'voortzetting'; Michel Auder (1944, Frankrijk/U.S.) en Simryn Gill (1959, Maleisië/Australië) voor 'ineenstorting'; Miriam Bäckström (1967, Zweden) en Kasper Bosmans (1990, België) voor 'discipline'; Guan Xiao (1983, China) en Jean Katambayi (1974, Democratische Republiek Congo) voor 'transformatie'.
  Maya Van Leemput (1969, België) draagt ook bij tot de tentoonstelling, onder het thema 'voortzetting'. De professionele futuristen die worden uitgenodigd zijn Meimei Song (1966, Taiwan) voor 'ineenstorting'; het Centre for Postnormal Policy and Futures Studies (Londen/Chicago), bestaande uit Ziauddin Sardar (1951, Pakistan/UK) en John Sweeney (1977, U.S.) voor 'discipline'; en Stuart Candy (1980, Australië/Canada) voor 'transformatie'.

  Het bemiddelingsteam van het museum is vanaf het begin betrokken geweest bij het uitwerken van de inhoud en de vorm van het project. Het is ons doel een (hopelijk breder) en ander publiek aan te trekken dan de gebruikelijke M HKA-bezoeker. We hopen een verscheidenheid aan groeperingen en organisaties te kunnen betrekken bij het creëren van activiteiten in en tijdens de tentoonstelling, waarbij bezoekers aangemoedigd worden om meer dan eens langs te komen.

  Een belangrijk onderdeel van het project is de internationale futures-conferentie in Brussel en Antwerpen van 15 tot en met 17 juni 2017. De conferentie, getiteld DDT (Design, Develop, Transform), wordt georganiseerd door Maya Van Leemput in haar hoedanigheid van senior onderzoeker bij het Centre for Applied Futures Research van de Erasmushogeschool Brussel. Zowel de World Futures Studies Federation (een 'globale spitsgroep' van academische toekomststudies) en de Association of Professional Futurists (een internationale, maar vooral Noord-Amerikaanse groep futuristen die werkzaam is in zowel zakelijke als non-profit contexten) zijn partners van de conferentie. Op vrijdag en zaterdag wordt het evenement een 'niet-conferentie' binnen de tentoonstelling in het M ​​HKA.

  Een tijdelijk toekomsteninstituut maakt deel uit van de serie “The Uses of Art”, mogelijk gemaakt met steun van de Europese Unie via de museumfederatie L'Internationale, waarvan het M HKA een van de oprichters is. Andere leden van de federatie zijn onder andere MACBA in Barcelona, ​​Moderna Galerija in Ljubljana, Reina Sofía in Madrid, SALT in Istanbul en Ankara en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

  • 28/04/2017 10:00
  • 17/09/2017 10:00

  M HKA

  GATE15 admin

  Meer lezen
Sluit

Starterssessie Zelfstandige in Hoofd- of Bijberoep

 • workshop

Kom in 120 minuten te weten hoe je nu juist van start gaat als zelfstandige in hoofd- of bijberoep.

28/03/2017 18:00 - 21:00
TAKEOFFANTWERP, Kleine Kauwenberg 19
GATE15 admin
Gratis