Annuleren
Zoeken
×
  • Geen resultaten

    We konden voor de zoekopdracht geen resultaten vinden.

  • Aan het zoeken

    De resultaten voor de zoekopdracht worden verzameld.

cultuur

Dé voorbereiding voor het galabalseizoen

Stof dat maatpak af en haal die hoge hakken uit de kast, want het galabalseizoen staat voor de deur. Deze culturele tips helpen je om de absolute fancypants uit te hangen op en naast de dansvloer.

1. Je outfit on point

Of het galabal een succes wordt, staat of valt met je outfit. Niemand wil in aftandse kledij arriveren die doet denken aan het scharminkel dat Ron droeg in Harry Potter and the Goblet of Fire. De dames laten zich inspireren door de defiléscene in The Devil Wears Prada en het chique stikwerk uit Phantom Thread. Wie klassiek wil gaan, kan zich verdiepen in de Arthurverhalen, waarin koningin Guinevere in royale jurken door het middeleeuwse landschap dwaalt. In de videoclip voor Jan Zonder Vrees van Spring zie je hoe dat er in het echt zou uitzien. En je smeert in een klap je keel, want meezingen is een must: Duizend sterren, bij volle maan!

Voor de mannen is Suits alvast een goeie inspiratiebron. Bingewatch een seizoen of twee van de advocatenserie, kleed je als het personage Harvey en onderhandel aan de cocktailtafeltjes over de beste deals. Liever een pak dat wat meer beweging toestaat? Denk dan aan Bond, Jason Statham in Transporter en Tommy Lee Jones en Will Smith in Men in Black. Ze voeren de strafste stoten uit in hun galakledij en lijken na afloop zo klaar om een bal te attenderen. Geen excuus om vlak voor de start van het galabal niet even te skydiven, dus.

2. Gooi de benen los

Tijdens een galabal trek je vroeg of laat de dansvloer op, je kan er niet omheen. Films genoeg die je klaarstomen: Step Up voor de hippe dansers, High School Musical en Footloose voor de sociale dieren die in groep dansen, Black Swan en Billy Elliot voor wie iets klassieker wil gaan. Geen filmfanaat? Breng een bezoekje aan Ballet Vlaanderen in Antwerpen. Met de cultuurcheque geraak je voor een habbekrats binnen. Ook de kunst biedt inspiratie. Franse schilder Pierre-Auguste Renoir zette een hele reeks van galabals op het doek, met Danse à la ville en Danse à la campagne als absolute meesterwerken. Je moet wel naar Parijs om ze te bezichtigen, maar ongetwijfeld kan je binnenkort ook in het M HKA dansende paren op canvas bewonderen.

3. Alleen is ook maar alleen  

Een heel cruciale component van de avond is de date. Te vermijden: een harige, norse ijdeltuit als het beest uit Belle en het Beest en een telekinetische puber als Carrie die de zaal letterlijk in vuur en vlam zet. Veel desastreuzer kan een galabal niet lopen. Na te streven zijn dates als Jack en Rose uit Titanic: charmant, goedlachs en hun voeten vegend aan de grenzen van sociale klassen.

4. Een streepje galabalmuziek

Zet Casanova van Ultimate Kaos in je afspeellijst en boek een ticket voor de Antwerp Symphony Orchestra, zodat je van alle markten thuis bent wanneer de dj zijn platen spint. In die laatste kan je met een cultuurcheque genieten van de fijnste composities uit de muziekgeschiedenis.

5. Alles erop en eraan

Tot slot dé culturele tip die je een totaalervaring geeft van de glamour die een galabal hoort te zijn: The Great Gatsby. De klassieker van F. Scott Fitzgerald weet als geen andere roman de zeitgeist van de Amerikaanse roaring twenties te vatten en schetst het misschien wel meest indrukwekkende fictieve galafeest ooit. De fans van het bewegende beeld kunnen de sublieme verfilming van Baz Luhrmann uitlenen, waarin de pracht en praal van het beeldscherm druipt.