Annuleren
Zoeken
×
  • Geen resultaten

    We konden voor de zoekopdracht geen resultaten vinden.

  • Aan het zoeken

    De resultaten voor de zoekopdracht worden verzameld.

boekenkast

cultuur

5 genres | 5 boeken

Deze maand presenteer ik vijf titels uit mijn eigen boekenkast die je gegarandeerd doen huiveren en dromen, de detective in je naar boven halen en je ogen openen voor nieuwe literaire ervaringen!

1 - Romantiek en tragedie gaan hand in hand | Het Dagboek van Idilia

GENRE: WAARGEBEURD/ROMANTIEK/TRAGEDIE
WAAROM LEZEN: dit boek is een vertaling van het originele dagboek van Idilia Dubb - The Girl on the Tower - wiens lichaam en dagboek een decennium na haar verdwijning werden teruggevonden.

Ik kocht deze paperback enkele jaren geleden aan 5 euro op een pop-up boekenmarkt. Mijn oog viel op de mooie cover, en ik had de flaptekst nog maar vluchtig gelezen of ik bevond me in de rij aan de kassa. 
De titel van het boek vormt de perfecte samenvatting: in de lente van 1858 trekt de Ierse Idilia Dubb met haar familie naar Duitsland, en tijdens de reis houdt ze een dagboek bij. Ze schrijft over de spanning tussen haar vader en moeder, haar liefdesleven, de natuur. Op 16 juni slaat het noodlot toe. Idilia beschrijft hoe ze een verlaten burcht beklom om het landschap te schetsen, de trap achter haar instortte, en ze niet meer naar beneden raakt. Wat daarop volgt is het hartverscheurende einde aan haar dagoek: Idilia Dubb komt langzaam om van hongersnood.

Foto origineel dagboek Idilia Dubb © media.tumblr.com

2 - Fantastisch en huiveringwekkend | The Strange Library

GENRE: HORROR/FANTASY
WAAROM LEZEN: The Strange Library is een kortverhaal en dus perfect voor de hardwerkende student die naast handboeken blokken niet nóg meer wil lezen.

Dit boek, geschreven door de wereldberoemde Haruki Murakami, kocht ik in een bescheiden boekenwinkeltje in Sevilla - Spanje. Verschillende werken van Murakami sieren mijn boekenplank, de ene roman nog dikker dan de vorige. Daarom was ik aangenaam verrast om erachter te komen dat de auteur ook een kortverhaal heeft geschreven.
Het verhaal neemt je mee naar The Strange Library, waar een jonge man vast komt te zitten. Samen met een mysterieus meisje en een geschifte man proberen ze de nachtmerries van deze fantastische wereld te ontsnappen. Maar naar waar vlucht je wanneer de grens tussen droom en realiteit vervaagt?
 

pagina uit The Strange Library © openculture.com

3 - Comedy | De man die zijn baard liet groeien

GENRE: COMEDY
WAAROM LEZEN: Wel, "lezen", want nummer 3 is een stripverhaal! Ideaal voor diezelfde student die The Strange Library leest omdat het een kortverhaal is, en perfect voor iedereen die op zoek is naar iets alternatief.

Ik kan je eerlijk zeggen dat De man die zijn baard liet groeien het enige stripboek is dat ooit een plaatsje heeft gekregen tussen al mijn romans en poëzie. Tijdens mijn opleiding Audiovisuele Vorming in het middelbaar verfilmden enkele andere leerlingen en ik een hoofdstuk uit het verhaal.
Ik kan dit boek in 1 woord samenvatten: gek. Van de tekeningen, de felle kleuren en verschillende stijlen tot de conversaties - of het ontbreken daarvan - en verhaallijnen, dit boek is gek. Op een goede, komische manier. Verwacht je niet aan complexe thema's en verborgen symboliek, maar 7 korte verhaaltjes met een uniek kunstzinnig karakter.

deel cover De man die zijn baard liet groeien © www.bries.be

4 - Voor je innerlijke Peter Pan | Het geheim van te veel torens

GENRE: JEUGD
WAAROM LEZEN: het boek is hilarisch, leest vlot, en is echt een pareltje voor jong en oud.

Ik weet nog goed dat ik dit boek op 9-jarige leeftijd van mijn mama kreeg op de boekenbeurs. Ik liet het zelfs signeren door de auteur himself!
Denk Monty Python, maar dan voor kinderen. In Het geheim van te veel torens - geschreven door Mark Tijsmans (ja, Mark Tijsmans uit Flikken)  kruip je in de rol van Willem en Nelle Ter Toren, een tweeling die op een stormachtige nacht in het weeshuis 'Het ongetwijfeld ongelukkige kind' worden opgehaald om bij hun verre oom en tante te wonen in een gigantisch kasteel dat compleet uit torens bestaat.  Eenmaal aangekomen ontdekt de tweeling een voorspelling die luidt dat er een schat verborgen ligt in het kasteel, en dat alleen een broer en zus deze schat kunnen vinden.

Trop de tours embleem © eliengaatbloggen.wordpress.com

5 - Cultuurshock! Ook in het Nederlands | Stupeur et Tremblements

GENRE: DRAMA/COMEDY
WAAROM LEZEN: om te beginnen is het boek gewoon ontzettend interessant en brandend actueel (ondanks dat het dateert uit 1999), en Amélie Nothomb's schrijfstijl is er één uit de duizend.

Twee jaar geleden kocht ik dit boek in tweedehands bij boekhandel DeSlegte. Zoals je in eerdere blogs wel gemerkt zal hebben, ben ik enorm geïnteresseerd in Japanse cultuur. Stupeur et Tremblements is een zeer gekend (en verfilmd) boek over de cultuurshock van een jonge Belgische vrouw die naar Japan verhuist en er in een groot bedrijf terwerkgesteld wordt. Amélie - het hoofdpersonage - heeft het in het bijzonder moeilijk met de toenemende discriminatie op de werkvloer, want zo gaat dat immers in Japan: de mannen staan aan de top van de bedrijfshiërarchie, vrouwen zetten koffie. Wat volgt is een confronterend verhaal over de grote culturele verschillen tussen West en Oost, op een vlotte en soms al eens grappige manier verteld.

filmstill verfilming Stupeur et Tremblements © canalblog.com