Annuleren
Zoeken
×
 • Geen resultaten

  We konden voor de zoekopdracht geen resultaten vinden.

 • Aan het zoeken

  De resultaten voor de zoekopdracht worden verzameld.

Wonen

Wonen/Samenleven

Samenleven in de stad

Het studentenleven is studeren en amuseren. Trek echter wel duidelijk de grens tussen amusement en overlast/problemen. We lijsten hieronder al enkele krijtlijnen op zodat je geen GAS-boete (gemeentelijke administratieve sanctie) aan je been hebt (kan oplopen tot 350 euro).  

Vandalisme

Gevallen van vandalisme stuurt de politie automatisch door naar het parket. Zij beslissen of je strafrechtelijk zal vervolgd worden met de kans dat de eigenaar zich burgerlijke partij stelt (geen lachertje), of dat ze je vandalenstreken zullen beboeten.

Graffiti

Is strafbaar. Een tekening of tag plaatsen is hinderlijk en absoluut verboden in de stad. Word je gepakt, dan zal je naast een boete ook de onkosten moeten betalen om je ‘kunstwerk’ te laten verwijderen. Besmeurde je verschillende eigendommen, dan zal je je vast en zeker moeten verantwoorden voor de rechtbank. De kans is dan trouwens groot dat een eigenaar zich burgerlijke partij stelt voor de geleden schade.

Graffiti is toegestaan op een beperkt aantal plaatsen. Plekken waar graffiti toegestaan is

Staat er een graffiti of een tag op je gevel? Kan je niet meer naast de aangeplakte affiches kijken? Kan je het verkeersbord niet meer zien door de stickers heen? De stad verwijdert gratis graffiti, affiches en zelfklevers op openbaar en privédomein.

Openbare dronkenschap

Ook openbare dronkenschap is een strafbaar feit. De politie kan je oppakken en in de cel stoppen om je roes uit te slapen. De politie stuurt je dossier door naar het parket waarbij je in het beste geval enkel een streepje achter je naam krijgt. In andere gevallen, wanneer je bijvoorbeeld ook de openbare rust verstoort, kabaal maakt of de vechtjas wil uithangen, zal de politie je steviger aanpakken.

Spuwen, braken en urineren, nachtlawaai

Er is een tijd en vooral een plaats voor alles. En spuwen, braken, urineren of nachtlawaai op de openbare weg zijn verboden en strafbaar. Politieagenten en beëdigde ambtenaren kunnen je een GAS-pv bezorgen.

Hou je decibels te allen tijde onder controle. Respecteer de stilte tussen 22u ’s avonds en 7u ’s morgens. Ook overdag kan je het aan de stok krijgen met de politie als je teveel kabaal maakt.

Gauwdieven

Gauwdieven zijn van alle tijden. Ook in Antwerpen spring je best zorgzaam om met je bankkaart, gsm, laptop of handtas.

Ben je toch slachtoffer van gauwdiefstal?

 • Als je de diefstal vaststelt en de verdachten zijn nog in de buurt, bel 101 en vraag eventueel hulp aan omstanders.
 • In alle andere gevallen, doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.
 • Als je bankkaart gestolen is, blokkeer ze direct via CARD-stop op het nummer 070 344 344.

Belangrijk om te weten: een poging tot gauwdiefstal is ook strafbaar. Als bijvoorbeeld op de tram iemand met zijn hand in je handtas zit, maar je portefeuille nog niet gestolen heeft, vraag dan hulp aan omstanders om de persoon ter plekke te houden en bel 101.

Diefstal van een gsm meld je bij de politie. Bovendien laat je hem best ook onmiddellijk blokkeren door de operator waarbij je bent aangesloten. Daar heb je het volgende voor nodig:

 • imei-nummer (15 cijfers – druk *#06# op je gsm)
 • simkaartnummer (4 rijen cijfers achteraan elke simkaart)

Zorg er dus voor dat je deze vooraf noteert en hou ze steeds bij je. Het is belangrijk om bij het blokkeren van je gsm enkel het oproepnummer te blokkeren. Het imei-nummer heeft de politie immers nodig om je gsm te traceren en om hem te identificeren als hij gevonden wordt.

Meer weten wat mag en niet mag?