Annuleren
Zoeken
×
  • Geen resultaten

    We konden voor de zoekopdracht geen resultaten vinden.

  • Aan het zoeken

    De resultaten voor de zoekopdracht worden verzameld.

Hoe overleef ik als Nederlander in België

HOE OVERLEEF IK: ALS NEDERLANDER IN BELGIË?

Het academiejaar is alweer een paar weken begonnen, en ik woon nu ongeveer anderhalve maand op kot (ja dat woord heb ik ondertussen geleerd) in België. Voordat ik aan dit avontuur begon, werd ik al gewaarschuwd dat België toch wel echt een ander land was dan Nederland en dat het wel even wennen zou zijn. Maar ik, naïeve kaaskop, dacht dat dat wel zou meevallen: ik woon in Nederland net iets meer dan een uurtje van de grens, hoe groot kan de cultuurshock dan zijn? Nou, na deze eerste weken kan ik je zeggen: toch wel iets groter dan dat ik dacht. Daarom volgen hieronder alvast een paar tips voor de Hollanders onder ons om langzaam te kunnen veranderen in Nederbelg, of voor de Belgen onder ons om al die rare Hollanders iets beter te begrijpen. 

Vergeet het tutoyeren, en praat wat zachter

Nederlanders zijn nogal direct. Als we er niet mee zijn geboren, wordt het ons wel op school geleerd. In België ligt dat echter iets anders. Belgen zijn een stuk beleefder en rustiger dan Nederlanders. Dit is overal zo, maar vooral belangrijk om te onthouden tijdens je college (of les zoals ze dat in België noemen). Waar we in Nederland nogal de neiging hebben om onze prof tegen te spreken, is dat hier iets heel raars. Daarnaast herkennen Belgen de Nederlanders direct. Volgens Belgen praten Nederlanders namelijk erg hard en luid en ik moet eerlijk zijn, daar hebben ze wel een punt. Dus als je goed wil inburgeren bij onze zuiderburen, probeer dan wat zachter te praten of soms helemaal niet (zoals in je college).

11 uur een biertje, waarom niet?

In Nederland drink je om elf uur een kopje koffie omdat je nog wakker moet worden. In België hebben ze daar een veel betere oplossing voor. Hier zie je rond 11:00 uur de eerste biertjes op de terrassen verschijnen. Dat is hier heel normaal, evenals dat je de prof in het universiteitscafé om 12:00 uur aan zijn eerste wijntje ziet beginnen. Voor de alcoholliefhebbers onder ons is België werkelijk een walhalla, zeker ook door de vele speciaal biertjes die elk café op de tap heeft zitten. 

Beer Emojis
Als je nou echt geen keuze kan maken, dan werk je gewoon de Belgian Beer Emojis lijst af ;)

Pinnen, doe maar niet

In Nederland heeft bijna niemand meer contant geld op zak. We hebben een pinpas en daar betalen we alles mee, hoe klein het bedrag ook is. Wanneer je in België bij de kassa aangeeft dat je wil “pinnen”, kijkt de juffrouw achter de kassa je met grote ogen aan. Heel vriendelijk vraagt ze terug of je wellicht wil betalen met “bankcontact”, een woord waar ik nog nooit van had gehoord. Dus hou ik vriendelijk mijn pasje omhoog waardoor ze begrijpt hoe ik wil betalen. En het is gênant, maar pas na een week kwam ik erachter dat “bancontact” (zoals je het eigenlijk hoort te schrijven) de Belgische benaming voor een “pinpas” is. Daarnaast is pinnen in België nog helemaal niet de standaard. In kledingwinkels en supermarkten kan je wel met pin betalen, maar heel veel verder dan dat ga je er niet mee komen. In België heeft namelijk iedereen nog contant geld op zak en wordt wisselgeld nog teruggegeven tot op de cent. Zorg er daarom voor dat je altijd contant geld bij je hebt, zodat je je frietje na het stappen gewoon kan betalen. 

Hou van de NS!

Ook in België bestaat er openbaar vervoer dat je van de ene naar de andere kant van de stad of het land kan brengen, maar wie hier nog geen gebruik van heeft gemaakt, moet wel even gewaarschuwd worden. In België rijden er namelijk gewoon bussen en treinen, maar dat betekent niet dat deze ook op tijd komen. In België zit dat Bourgondische er gewoon al een stuk meer in. Dus het openbaar vervoer komt wel, maar op zijn eigen tijd. Dus mocht je ergens echt op tijd moeten zijn, neem dan ruim de tijd voor je reis, want er is altijd wel ergens werk aan de weg, het spoor of iets anders waardoor ze wat later zijn. Heb je nou niet zoveel tijd, pak dan gewoon de Velo want daar vind je er wel duizend van verspreid door de stad. 

Rollende koffertjes op vrijdag

Wanneer je hier gaat studeren, wordt het eerste weekend een bijzondere ervaring. In Nederland betekent het weekend dat je lekker op je kot gaat Netflixen, stappen, werken en wellicht gaat studeren. In België zit dat iets anders. Waar door de weeks de straten vol zijn met studenten, sterven de straten volledig uit in het weekend. Het waarschuwingssignaal wordt gegeven door de vele rolkoffertjes die je vrijdag passeren op weg naar het station, want in het weekend gaan Belgen terug naar huis. Vrijdag vertrekken ze direct na college om vervolgens op maandagochtend terug te keren. Het feit dat je een international bent (ook al ben je maar 50km van de Nederlandse grens) wordt daardoor erg duidelijk, want je blijft achter met alle andere internationals. Dus plan je weekenden vol! Ga de stad verkennen met andere internationals en leer nieuwe mensen kennen!

Welcome in Antwerp
Hier ga ik mij wel thuis voelen.

Ondanks deze verschillen merk ik na anderhalve maand al wel dat België een heel fijn land is, dat ik graag nog beter wil leren kennen. Dus de transitie van Hollander naar Nederbelg is bij mij in gang gezet.