Annuleren
Zoeken
×
  • Geen resultaten

    We konden voor de zoekopdracht geen resultaten vinden.

  • Aan het zoeken

    De resultaten voor de zoekopdracht worden verzameld.

mode

Frontrow bij de Modeacademie

Op een zaterdagavond in juni hult de doorsnee student zich meestal in de aftandse joggingbroek en dito slobbershirt die de vloer van zijn kot sieren. Afgelopen zaterdag pakte dat voor yours truly helemaal anders uit. Ik had de eer en het genoegen om het eindejaarsdefilé van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten bij te wonen die de Parkloods van Park Spoor Noord zowaar omtoverden tot een walhalla van haute couture.

Ietwat onwennig schuifel ik mee in de rij. Verdorie, bedenk ik me en ik kan me wel voor het hoofd slaan dat ik niet langer het hoofd heb gebroken over mijn kledingkeuze van vanavond. Ik zou perfect kunnen doorgaan voor de ploetermoeder die net haar kroost aan de schoolpoort heeft afgezet of de studente die na dat nachtje uit in de studentenbuurt in dezelfde outfit de walk-of-shame over de Roosevelt aflegt. Underdressed is met andere woorden een understatement. Ik verbleek naast de talloze fashionistas die vandaag besloten hebben om die herringbone designerbroek te combineren met een paar hippe slides. 

Ik vlei me neer, frontrow (waarvoor dank GATE15) en sip van mijn prosecco (als kleren de vrouw niet maken, dan doet prosecco dat wel). Wát bruist het hier van energie en creativiteit. Ik beeld me in hoe het er achter de coulissen aan toe moet gaan. Nog snel die laatste speld verwijderd, die laatste knoop aangerijgd om tot naadloze perfectie te komen. Die zenuwen die bij de afstuderende studenten door het lijf gieren wanneer ze een schalkse blik in het publiek werpen. 

Ze zijn met zo'n 117, de studenten van de eerste bachelor tot de master die hun eindwerken zullen tonen op de 130 meter lange catwalk onder het goedkeurend oog van gerenommeerde namen uit de mode-industrie. De eerstejaars tonen 3 ontwerpen: een rok/jurk 'fine finding', 'making beauty' en dan nog een experimenteel ontwerp. De tweede bachelor heeft zich verdiept in het vervaardigen van historische kostuums, terwijl de derde bachelor met zijn etnische op de catwalk prijkt. 

Maar het zijn vooral de collecties van de masterstudenten die nauwlettend in de gaten worden gehouden door de aanwezige professionals. De opleiding van de Modeafdeling geniet internationaal aanzien met onder meer studenten uit China, Rusland, Japan en Tsjechië die er dit jaar afstuderen. De futuristische powerwijven van Spilka of de militaristische snits van Hashimoto: de internationale studenten denderen over de catwalk. 

Dit jaar is er ook talent van eigen bodem bij: Sander Bos, Nastasia Fine, Eduard Both, Ken Thaodee en Sofie Nieuwborg zijn de vijf Belgische studenten die dit jaar afstuderen aan de Modeacademie. En zij wisten onmiddellijk te verbazen. Bos die met zijn collectie de vrouwelijkheid van zijn modellen compleet wist te verhullen of Thaodee die een unieke combinatie maakte van vergankelijk materiaal en prijzige stoffen. 

 

mode © Koen D'Hollander
Spilka
Mode
Etnische kostuums van de derde bachelor.
Modeacademie
Ken Thaodee.