Annuleren
Zoeken
×
 • Geen resultaten

  We konden voor de zoekopdracht geen resultaten vinden.

 • Aan het zoeken

  De resultaten voor de zoekopdracht worden verzameld.

kot

op-weg

7 redenen om Antwerpen te missen nadat je bent verhuisd naar Amsterdam

Voor mijn stage verhuisde ik naar Amsterdam, een bruisende stad bijna drie keer groter dan Antwerpen. In Amsterdam is het tien keer zo druk als in Antwerpen en er is altijd wel wat te doen. Ik geniet met volle teugen van de Noord-Hollandse wereldstad, maar toch zijn er soms momenten dat je denkt; “Dat kunnen die Antwerpenaren toch veel beter!” Hieronder mijn top zeven momenten wanneer ik wenste dat ik even terug in de koekenstad was. 

 1. Een ‘kleintje met’ van De Jean
  Ja wat een open deur, maar de frieten in Nederland zijn niet te hakken (zoals ze dat in Holland zeggen)! Na de eerste keer weggaan in Amsterdam gingen we langs de Febo; de frituurketen van Nederland. Een groot ‘patatje met’ is even groot als een ‘kleintje met’ in Antwerpen en dan nog slecht gebakken ook! Huilend van de honger sloot ik mijn ogen en beeldde ik mij in dat ik bij De Jean op de Ossenmarkt zat. De frieten werden er helaas niet veel beter op, maar misschien kan de Sergio er wat aan veranderen wanneer hij met zijn Frites Atelier in Amsterdam neerstrijkt deze zomer.
   
 2. Vélo Antwerpen
  De vélo stations in Antwerpen zijn vanzelfsprekend in het dagelijks openbaar vervoer van ’t Stad, maar je hebt geen idee hoe geweldig de fietsjes op elke straathoek zijn totdat je in Amsterdam woont. Voor maar liefst € 40,- fiets je het hele jaar door Antwerpen. In Amsterdam is dat wel anders. Koop in Amsterdam geen dure fiets want hij wordt gejat waar je bij staat. Na twee weken was ik de mijne al kwijt. En zonder fiets in Amsterdam is bijna niet te doen. De regel hier is dat je slot duurder moet zijn dan je fiets.
   
 3. Het zo bekritiseerde Antwerps accent
  Vlamingen, wat hebben jullie een heerlijk taaltje. Zelfs het Antwerpse accent dat door veel buitenstaanders als lelijk wordt ervaren is niks tegenover het “Hollands”. De ‘G’ komt hier vanuit de achterkant van je keel. De eerste dagen dat een “Hollander” tegen me sprak dacht ik dat een Chinese toerist (en die zijn er hier veel!) naast me zijn kwijl naar boven rochelde om het zo op de vloer uit te spuwen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat de mensen in het hoge noorden mijn accent ook slecht verstaan, maar als een Nederlander ‘Crassantje’ (croissant) zegt besef ik dat het nog veel erger kan.
   
 4. De zo typerende buurten
  In Amsterdam heb je zeer toffe buurten, maar zo typerend als de Antwerpse buurten vind ik ze niet. Eten bij Otomat op ’t Eilandje, de grofheid van de Studentenbuurt, het charmante Zuid of langs de authentieke gebouwen in de Theaterbuurt slenteren. Dat is iets wat je niet tegenkomt in Amsterdam. Al heeft Amsterdam ook genoeg plekjes waar je intens kunt genieten.
   
 5. Het altijd huiselijke GATE15
  Bij GATE15 binnenstappen is als thuiskomen. Niet alleen de mensen die je altijd te hulp schieten, maar ook de geweldige activiteiten zijn een parel binnen de Antwerpse studententijd. Waar heb je dat nou? Een geweldig evenement als Studay of studeren op de mooiste locaties van ’t Stad tijdens STUDY360?
   
 6. De bokkenpootjes van Bakkerij Goossens
  In de Korte Gasthuisstraat in Antwerpen vindt je de beste bokkenpootjes van ’t Stad. Tijdens het shoppen gaan wij altijd bij Bakkerij Goosens iets lekkers halen en de bokkenpootjes zijn daar gewoon zalig! Knapperig aan de buitenkant en vanbinnen gevuld met zachte botor crême. Wachten in de lange rij tot buiten is het meer dan waard. Een betere zonde bestaat er niet!
   
 7. Gewoon een goed pintje!
  Over Heineken ga ik in deze blog niet eens beginnen, maar een goede 33cl Stella Artois is in Amsterdam niet te vinden. Een ruime keuze aan speciaalbieren zoals in Antwerpen is in Amsterdam ondenkbaar. Een goed alternatief is het IJ-bier. Een goed speciaalbier van een plaatselijke brouwerij.

Ondanks dat deze zeven punten een gemis zijn in Amsterdam, is wonen in de Nederlandse hoofdstad een plezier voor het leven. Wat een geweldige stad is Amsterdam!

Wees niet bang lieve Antwerpenaren, ik zal altijd terugkomen naar de stad vol koeken, frieten en goed bier.

Dikke kus uit Amsterdam, Matthijs